Aanbod volwassenen

Voor volwassenen bieden we woonondersteuning, dagondersteuning en kortdurende ondersteuning aan. In de verschillende ondersteuningsvormen werken we met groepen op maat van elke zorggebruiker en diens specifieke noden en mogelijkheden.

Woonondersteuning

We bieden woonondersteuning aan volwassenen met een verstandelijke beperking.
De zorggebruikers leven in leefgroepen die heterogeen samengesteld zijn wat betreft hun mogelijkheden. In de mate van het mogelijke worden ze begeleid door vaste en vertrouwde medewerkers. Er wordt een leef- en woonsituatie aangeboden waarbij de nadruk ligt op een aangename huiselijke sfeer, ontspanning en lichamelijk welzijn.

Er is ook de mogelijkheid tot kortdurende ondersteuning (cf. luikje “kortopvang”).

Woonondersteuning van aangevraagd worden wanneer de zorgvrager beschikt over een persoonsvolgend budget (PVB) of over RTH-punten die Rechtstreeks Toegankelijke Hulp mogelijk maken.

Dagondersteuning

We bieden dagondersteuning aan volwassenen met een verstandelijke beperking. Op die manier willen we de zorgvragers een zinvolle en evenwichtige daginvulling bieden, die afgestemd is op hun mogelijkheden, interesses en draagkracht. Er komen vormings-, belevings-, sport- en arbeidsmatige activiteiten aan bod via ateliers of groepswerking.
Er is ook de mogelijkheid tot kortdurende ondersteuning.
Daarnaast bieden we ook “begeleid werk” aan (jobcoaching) binnen of buiten de voorziening (cf. luikje “begeleid werk”).
Dagondersteuning van aangevraagd worden wanneer de zorgvrager beschikt over een persoonsvolgend budget (PVB) of over RTH-punten die Rechtstreeks Toegankelijke Hulp mogelijk maken.

Wonen in de stad

Wonen in de stad is een aangepaste woonvorm voor personen met een verstandelijke beperking die meer vrijheid en zelfstandigheid aankunnen.
De principes van integratie, het bevorderen van zelfredzaamheid en het scheppen van ontplooiingskansen zijn het achterliggend ideeëngoed.
Sommige zorggebruikers gaan voor hun daginvulling werken in een maatwerkbedrijf onder de vorm van begeleid werk, anderen sluiten aan bij de werking van de dagondersteuning.
Deze vorm van zelfstandig wonen kan dan aangevraagd worden wanneer de zorgvrager beschikt over een persoonsvolgend budget (PVB).

Vragen? Een aanmelding doen?

Contacteer gerust de sociale dienst van de woonondersteuning.
Tel.: 053/76 79 79
E-mail: socialedienstwo@levensvreugde.be

Getuigenissen

Marleen

Residentiële woonondersteuning

“ Hallo,
Ik ben Marleen, 51 jaar en woon reeds vijf jaar in leefgroep ‘De klaproos’. Dit is een leefgroep voor personen met een extra zorgnood. Ik woon hier samen met 9 andere personen.
Ik leerde hier al vele nieuwe dingen. We gaan regelmatig fietsen, zwemmen, winkelen en koken. Hier help ik waar ik kan; groenten snijden doe ik heel graag. Ook de andere zorggebruikers, waarvan er enkele in een rolstoel vertoeven, nemen hier aan deel. Er zijn aangepaste fietsen, liften om in het water te gaan en speciaal bestek die hen op weg helpen.
Ik hou er van om feestjes te bouwen. Sint Maarten komt elk jaar langs, wij vieren ieders verjaardag en het animatieteam organiseert al eens een karaoke of spektakelshow, dit zijn mijn favoriete activiteiten, vooral de muziek van de Romeo’s hoor ik graag, daar kan ik goed op dansen. Onze begeleiders zoeken steeds naar activiteiten die wij leuk vinden. Zo zijn er andere bewoners die graag wat langer in bad liggen of naar het dierenasiel gaan, maar zelf vind ik dat niet leuk! Ik verkies eerder voetmassage of manicure. Het liefste van al geniet ik van een avondje voor de buis. Mijn lievelingsprogramma is ‘Familie’. Alles kan maar niets moet in de klaproos. We mogen zelf kiezen of we deelnemen aan een activiteit of niet. Hebben we hier geen zin in en kijken we liever rond wat de andere bewoners aan het doen zijn, dan kan dit ook.

Groetjes Marleen. ”

Patrick

Residentiële woonondersteuning

“ Hallo, ik ben Patrick Staels en ben 56 jaar.  Sinds augustus 2016 ben ik alleen gaan wonen in een appartementje in ’t stad van Aalst. Naar dit moment heb ik lang uitgekeken! Het is als een droom voor mij: mijn eigen stekje, op mijn gemak! Mij van niemand anders iets moeten aantrekken.
In het begin was het wel even wennen maar ondertussen ben ik het al goed gewoon. Ook nu komt de begeleiding nog regelmatig langs om me te helpen met allerlei zaken zoals papieren in orde brengen, mijn weekplanning maken enz. Als ik een vraag heb kan ik steeds bij hen terecht.
In het weekend neem ik deel aan allerlei activiteiten zoals: wandelclub De Kadees, KVG, VONX enz. Met VONX ga ik ook altijd op reis in de zomervakantie dit is heel leuk! Ik leer op deze manier nieuwe mensen kennen.
Nu ik dichter bij het centrum van Aalst woon ga ik ook regelmatig eens te voet naar ’t stad. Ik loop daar dan wat rond en ga af en toe een potje koffie drinken of een bierke. Dat ik nu bij alles zo dichtbij zit is echt wel een pluspunt! ”